Boulder Dash program

Boulder Dash kezdőképEzt a programot nem kell magyarázni - aki ismeri, annak azért, aki pedig nem, az gyorsan nézze meg: megéri. Annak idején én is azért írtam meg a PC változatot, mert elvonási tünetekben szenvedtem a C64-es program után. Ötleteket vettem az „Emerald Mine” programból is. Sajnos a M$ itt sem kényezteti el az embert: pl. Win alatt ablakos üzemmódban nem működik a karakterátírás, valamint a széles karakteres üzemmód, így csak ilyen képeket tudtam készíteni a programról. Teljes képernyőn WinXP alatt minden jól működik és sokkal jobban is néz ki, mint itt - kivéve néhány újabb videokártyán, ahol a karakterkészlet váltás nem működik, így a mozgó karakterek (pl. a pillangó) nem mozognak. Egyes Windowsok alatt a kép induláskor még nem tökéletes, de pár másodperc múlva (az első képernyőváltáskor) már megfelelően működik - bár előfordul az is, hogy a kétfajta üzemmód közül csak az egyiket tudja kezelni a Windows. Váltás: <Alt O>
Windows 7 alatt már DOSBox szükséges, de sajnos az nem ismeri jól a DOS-t. Ha villog a kép, "-v" paramétert kell használni (Boulder.exe -v). DOSBox SVN alatt, vgaonly üzemmódban jól működik. Ha EGA/VGA módban levágja a karakterek alját, akkor "-e" paramétert kell használni, vagy be kell állítani a "BOULDER" környezeti változót.
Akinek még van (újabb fajta) CGA kártyája és monitora, feltétlenül próbálja ki: ez a program a teljes képernyőt használja, keret nélkül.

A program 64 x 32-es, 16 színű felbontást használ (keskeny ill. széles üzemmódban - utóbbinál a kép mozog, a látható része EGA/VGA-n 40 x 25, CGA-n kb. 44 x 29) és beépített szerkesztővel, valamint karakteres képnyomtatóval rendelkezik. Vezérlés a nyilakkal és az <Alt> gombokkal (pl. pálya újratöltés: <Alt L> vagy F1, kilépés: <Alt X>)

=Letöltés


Szerettem volna írni egy IPX hálózatos verziót is, de egyelőre csak néhány elképzelés van meg belőle és a fenti program ß változatban, 128 x 64-es képernyővel (mindkét üzemmódban mozgókép). Ez még az <F> gombokkal működik (pálya: F3, kilépés: <Ctrl 2>) és indítás után F3-al kell betölteni az első pályát.
Nemrég végre sikerült megoldani az IPX kapcsolatot, így most már remélem, hogy hamarosan meg tudom írni. A program már megtalálja a többit - már „csak” azt kell megoldani, hogy együtt tudjanak működni (egész más filozófia. mint egy önálló program).

=Letöltés